Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Spice Girls - Wannabe

If you wanna be my lover, you gotta get with my friends....

Φίλος θα πει

to filaraki - Σοφία Βόσσου

Φιλία είναι

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πόσο σημαντική είναι η φιλία?

Τι είναι οι φίλοι για μένα?Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στην ζωή μου, η δεύτερη οικογένεια.
Η ζωή χωρίς φίλους θα ήταν βαρετή και μονότονη.
Φίλος για μένα είναι αυτός που θα με κάνει να χαμογελάω, να μπορώ του εμπιστευτώ τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου, θα είναι δίπλα μου είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, είναι αυτός που δεν θα με κάνει να σκεφτώ δεύτερη φορά ότι είναι να πω.
Από την πλευρά μου κάνω κάθε φορά ότι καλύτερο μπορώ΄και τον θεωρώ ένα κομμάτι από μένα.
Όπως σ’όλες τις σχέσεις τα πράγματα δεν έρχονται έτσι ακριβώς όπως τα θέλουμε και αρκετές φορές έχω επενδύσει σε φιλίες που το τέλος τους ήταν απογοητευτικό, κάποιες φορές απ΄αυτές έπρεπε να συμβεί αυτό και άλλες όχι, κάνοντάς με ακόμα και σήμερα να αναρωτιέμαι γιατί...
Αυτή την απάντηση δεν νομίζω πως θα την πάρω ποτέ, αυτό όμως δεν με κάνει να σταματήσω και χρόνια μετά να προσπαθώ να καταλάβω, μάταια...
Δεν κατηγορώ μόνο τους άλλους, το αντίθετο, έχω καταστρέψει φίλιες κάποιες φορές στην ζωή μου και μια-δυό απ’ αυτές το μετάνιωσα και όσο και αν προσπάθησα μετά από καιρό να επανορθώσω δεν κατάφερα και πολλά.
Με τους φίλους μου είμαι αυστηρός, και δεν δίνω πολλές ευκαιρίες όταν δεν μου φερθούν σωστά.
Είναι άδικο να επενδύω εγώ σε μια φιλια και ο άλλος να μην συμπεριφέρεται ανάλογα.
Δεν αντέχω την αδιαφορία και την προδοσία, είναι τα δύο χειρότερα πράγματα ανάμεσα στους ανθρώπους, όμως έτσι είναι η ζώη...
Από τις στιγμές που θέλω να ζώ με τους φίλους μου είναι να είμαστε μαζεμένοι σπίτι να τρώμε, να συζητάμε με τις ώρες, μετά να βλέπουμε dvd μέχρι αργά σχολιάζοντας παράλληλα...
Πάρα πάρα πολλές φορές όταν δεν είμαι σε καλή διάθεση σκέφτομαι μια όμορφη στιγμή που έχω ζήσει με κάποιον φίλο μου και τότε ένα χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπο μου κάνοντάς με να νιώσω καλύτερα!
Ο φίλος για μένα σημαίνει εμπιστοσύνη, αγάπη, σεβασμός, τρέλα, συμπαράσταση, κατανόηση και μέχρι να θεωρήσω κάποιον φίλο μου θα περάσει από ‘’εξετάσεις’’ έτσι ώστε να είμαι σίγουρος ότι αξίζει.
Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως κάποιοι συμβιβάζονται και κάνουν παρέα με άτομα που είτε δεν ταιριάζουν είτε για άλλους λόγους που και πάλι δεν με κάνουν να τους δικαιολογώ.
Δεν το έκανα ποτέ,γιατί πολύ απλά δεν θα ήμουν εγώ!
Πόσο όμορφο είναι να ξέρεις ότι έχεις κοντά σου πραγματικούς φίλους και νιώθω τυχερός για τους φίλους που έχω, έστω και αν κάποιους δεν τους βλέπω τόσο συχνά όσο θα ήθελα.
Περνώντας τα χρόνια νέοι φίλοι προστέθηκαν στην ζωή μου, φίλοι από το σχολείο, τα φοιτητικά χρόνια, τον στρατό, την νέα μου σχολή και ίσως έρθουν και άλλοι κάνεις δεν ξέρει, με κάποιους από αυτούς δεν άλλαξε τίποτα ενώ άλλοι χάθηκαν γιατί απ’ ότι φάνηκε δεν είχαν γερές βάσεις.
Το σημαντικό είναι να κάνεις το καλύτερο που μπορείς χωρίς να περιμένεις ‘’αντίτιμο’’ και να θυμάσαι να είσαι ‘’εκεί’’ για τους φίλους σου πάντα γιατί πάντα θα σε χρειάζονται και το ανάποδο.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο καλύτερος μου φίλος - Ελένη Δήμου

Ο καλύτερός μου φίλος
Κάθισε εδώ στον καναπέ
Κι όπως τα λέγαμε και πίναμε καφέ
Φίλοι φίλοι το σταφύλι
Κι έπαθα τέτοια ταραχή
Σαν να μου παίρναν οι αγγέλοι τη ψυχή
Και για να μη πολυλογούμε
Ξύπνησα μέσα στα φιλιά
Με τον καλύτερό μου φίλο αγκαλιά
Και του είπα έρωτά μου
Είναι η σάρκα ασθενής
Γι'αυτό ποτέ μη γίνεις «φίλος» αλληνής
Δεν εμπιστεύομαι φιλίες
Με φλιτζανάκια του καφέ
Στις τρεις τη νύχτα σε διθέσιο καναπέ
Είμαι παθούσα και μαθούσα
Ξύπνησα μέσα στα φιλιά
Με τον καλύτερο μου φίλο αγκαλιά
Λογικά μπορεί να ήταν
Μόνο μια σχέση φιλική
Μα η καρδιά έχει δικιά της λογική..!

Διάφορα γνωμικά για την φιλία.!

Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις..!

Είναι σημαντικό για τους φίλους μας να πιστεύουν ότι είμαστε ανεπιφύλακτα ειλικρινείς μαζί τους και είναι σημαντικό για τη φιλία μας να μην είμαστε..!

Τιμώ τον φίλο που βρίσκει χρόνο για μένα στην ατζέντα του, αλλά βασίζομαι στον φίλο που, για μένα, δεν συμβουλεύεται την ατζέντα του..!

Η απώλεια ενός φίλου είναι σαν την απώλεια ενός μέλους του σώματος: Ο χρόνος μπορεί να απαλύνει τον πόνο της πληγής, αλλά η απώλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί..!

Λίγοι άνθρωποι το έχουν στη φύση τους αυτό: να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους..!

Φιλία είναι η συμφωνία δύο ανθρώπων να μην προχωρήσουν η σχέση τους σε βάθος, αλλά να μείνουν στην επιφάνεια..!

Μπορείς να κάνεις περισσότερους φίλους σε δυο μήνες αρχίζοντας να ενδιαφέρεσαι για άλλους ανθρώπους, απ’ όσους μπορείς να κάνεις σε δυο χρόνια προσπαθώντας να κάνεις τους άλλους να ενδιαφερθούν για σένα..!

Ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρόλα αυτά, ακόμα του αρέσεις..!

Διέκοψα τη φιλία μου με δύο ανθρώπους. Με τον ένα γιατί ποτέ δεν μου μίλησε για τον εαυτό του. Και με τον άλλο, επειδή ποτέ δεν μου μίλησε για τον εαυτό μου..!

Όταν προσδοκούμε από τους άλλους να μάς «καταλάβουν», στην ουσία ζητούμε από αυτούς να συμμεριστούν την αυτοκατανόησή μας. Φιλία είναι η σιωπηρή συμφωνία ότι η μία πλευρά συμμερίζεται την αυτοκατανόηση της άλλης..!

Φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών

Το ερώτημα αν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε δύο άτομα του αντίθετου φύλου έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Αποτελεί ένα κλασσικό σενάριο πολλών ταινιών και έχει προβληματίσει σχεδόν κάθε άνθρωπο. Φαινομενικά η φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών υπάρχει.

Σωστό κριτήριο για μια κάλη φιλία

Καθώς αρχίζει μια φιλία, καλό είναι να ρωτούμε τον εαυτό μας: Γιατί προτιμώ αυτόν ή αυτούς τους ανθρώπους σαν φίλους μου και όχι κάποιους άλλους; Είναι γιατί κι αυτοί έχουν τα ίδια με μένα ενδιαφέροντα κι επιθυμούν να ζήσουν μια σωστή και καθαρή ζωή ή μήπως επειδή κι αυτοί ζουν μια χαλαρή από ηθική άποψη ζωή κι έτσι ταιριάζω πιο καλά μαζί τους; Αν συμβαίνει το δεύτερο πρέπει να ανησυχήσω.

Επίσης πρέπει να ρωτούμε τον εαυτό μας: Γιατί αυτοί ειδικά αυτοί, οι νέοι ή μεγαλύτεροι με προτιμούν για φίλο τους; Είναι γιατί βλέπουν σε μένα κάτι το καλό, κι επιθυμούν να το μιμηθούν ή μήπως επειδή ζω κι εγώ μια χαλαρή ηθικά ζωή, παρόμοια με τη δική τους; Αν για παράδειγμα κάποιος επιζητεί τη φιλία μου με βασικό σκοπό να κριτικάρει ή να κουτσομπολεύει κάποιους άλλους, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, μήπως είμαστε κι εμείς εύκολοι στη κριτική ή έχουμε την τάση να κουτσομπολεύουμε.

Γι' αυτό καλό είναι να ρωτούμε κάθε λίγο τον εαυτό μας: Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της φιλίας; Θα με βοηθήσει να αναπτυχθώ πνευματικά ή μήπως με παρασύρει πιο χαμηλά; Αν διακρίνω ότι το δεύτερο μπορεί να συμβεί, καλά είναι να αναθεωρήσω τις σχέσεις μου πριν είναι πια πολύ αργά.

Το δυστύχημα είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δε συνειδητοποιούμε συνήθως τη δική μας κατηφορική πορεία, επειδή αρχίζουμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα και να ανεχόμαστε στον εαυτό μας πράγματα που άλλοτε τα θεωρούσαμε απαράδεκτα.

Γι' αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις γνώμες και στην κριτική που μας κάνουν οι άλλοι σε σχέση με τις φιλίες που έχουμε αναπτύξει και όχι να αγανακτούμε εναντίον τους μόλις μας προειδοποιήσουν για τις σχέσεις μας με τους φίλους μας, ιδιαίτερα αν οι συμβουλές προέρχονται από τους γονείς μας, στενούς συγγενείς ή φίλους μας.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ο αληθινός φίλος


είναι αυτός που σε δέχεται όπως είσαι και σε αγαπά για αυτό που είσαι. Οι άνθρωποι που σε θέλουν κατ'εικόνα τους, οι άνθρωποι που σε κανουν να νιωθεις άβολα, δεν είναι φίλοι σου, είναι εγωιστές και μπορούν να σου καταστρέψουν τη ζωή χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά. Ο θεός, η καρδια και το μυαλό σου να σε προφυλάζουν από τέτοιους "φίλους".

Εγώ κι εσύ μαζί!

Κι όσο περνάνε και φεύγουν τα χρόνια,
και η φιλία μας θα μένει αιώνια,
Είναι γραπτό μας μοίρα κοινή...
Εγώ κι εσύ μαζί!

Για να δημιουργήσουμε μια καλή φιλία :

Χρειάζεται μια καλή επιλογή. Μερικά παιδιά κάνουν το λάθος να περιμένουν από τους άλλους να τους διαλέξουν για φίλους τους. Αν οι άλλοι αδιαφορήσουν αρχίζουν να παραπονούνται ότι δε τους παραδέχονται ή τους περιφρονούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε παιδιά με μειωμένη αυτοεκτίμηση που από τη στάση ή τις ενέργειες των άλλων ζητούν αναγνώριση. Φυσικά, αυτή η στάση τους δεν είναι σωστή, επειδή επιδεινώνει αντί να λύσει το πρόβλημά τους.

Ο καθένας μας πρέπει να κάνει επιλογή των ανθρώπων που θέλει για φίλους του. Καθώς, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή και γνωριμία, άλλοι με λίγους και άλλοι με πιο πολλούς ανθρώπους, δημιουργούμε μια εικόνα για τον καθένα απ' αυτούς. Εφόσον η εικόνα που έχουμε αποκτήσει γι' αυτούς είναι καλή, μπορούμε να τους πλησιάσουμε πιο πολύ, για να διακρίνουμε αν ταιριάζουμε μ' αυτούς, αν ακολουθούν παρόμοια μ' εμάς πορεία στη ζωή κι αν έχουν κοινά με μας ενδιαφέροντα.

Αν αυτό συμβαίνει κι εφόσον κι εκείνοι ανταποκρίνονται θετικά στη φιλία μας, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πολύ για να διαπιστώσουμε αν τους χαρακτηρίζει ειλικρίνεια, ευθύτητα, εχεμύθεια, πιστότητα και προθυμία για προσφορά. Αυτά φυσικά δε μπορούμε να τα διαπιστώσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σιγά - σιγά.

Αν καθώς αναπτύσσονται οι σχέσεις μας διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε καλύτερα είναι να περιμένουμε ή να οπισθοχωρήσουμε προσωρινά, μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ή και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας πιο πολύ.

Φίλοι για όσα έχουμε ζησει.!