Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Για να δημιουργήσουμε μια καλή φιλία :

Χρειάζεται μια καλή επιλογή. Μερικά παιδιά κάνουν το λάθος να περιμένουν από τους άλλους να τους διαλέξουν για φίλους τους. Αν οι άλλοι αδιαφορήσουν αρχίζουν να παραπονούνται ότι δε τους παραδέχονται ή τους περιφρονούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε παιδιά με μειωμένη αυτοεκτίμηση που από τη στάση ή τις ενέργειες των άλλων ζητούν αναγνώριση. Φυσικά, αυτή η στάση τους δεν είναι σωστή, επειδή επιδεινώνει αντί να λύσει το πρόβλημά τους.

Ο καθένας μας πρέπει να κάνει επιλογή των ανθρώπων που θέλει για φίλους του. Καθώς, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή και γνωριμία, άλλοι με λίγους και άλλοι με πιο πολλούς ανθρώπους, δημιουργούμε μια εικόνα για τον καθένα απ' αυτούς. Εφόσον η εικόνα που έχουμε αποκτήσει γι' αυτούς είναι καλή, μπορούμε να τους πλησιάσουμε πιο πολύ, για να διακρίνουμε αν ταιριάζουμε μ' αυτούς, αν ακολουθούν παρόμοια μ' εμάς πορεία στη ζωή κι αν έχουν κοινά με μας ενδιαφέροντα.

Αν αυτό συμβαίνει κι εφόσον κι εκείνοι ανταποκρίνονται θετικά στη φιλία μας, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πολύ για να διαπιστώσουμε αν τους χαρακτηρίζει ειλικρίνεια, ευθύτητα, εχεμύθεια, πιστότητα και προθυμία για προσφορά. Αυτά φυσικά δε μπορούμε να τα διαπιστώσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σιγά - σιγά.

Αν καθώς αναπτύσσονται οι σχέσεις μας διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε καλύτερα είναι να περιμένουμε ή να οπισθοχωρήσουμε προσωρινά, μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ή και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας πιο πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου